Slumpad post: Stavning
Translate! | Prenumerera! | Kontrollpanel | Logga in 
 

Hantverk, djur och natur

| 2019-09-23 kl 07:42 (2019-09-23, 7:42 GMT +2) | 0

Tre delar som under min uppväxt var väldigt viktiga. Hantverk, djur och natur.

På något sätt har de nog alltid funnits där men lite olika starkt under olika perioder. Kanske har jag ignorerat dem bitvis för att det inte riktigt passat in?

Kanske är det i detta jag behöver hitta min balans. En balans för att jag ska må som bäst?

Hantverk fanns där med en mormor som alltid broderade, en mamma som sydde (mest när jag var liten) men broderade, stickade och virkade massor. Själv testade jag det mesta. Gick även en folkhögskolelinje med detta fokus, och sen har det funnits där lite till och från. Gick en sommarkurs på folkhögskola i smide. Silversmideskurs i stan. Sydde massor under några år när barnen var små (och undrar fortfarande hur tusan jag fick ihop det – var ju när jag dessutom tränade som mest…). Den här delen har jag tappat och ska försöka ta upp igen. Jag och Joel var på en täljkurs och gjorde krympburk och nu ska vi gå en med fyra tillfällen. Han fick dessutom drejtillfälle i födelsedagspresent. Kanske är det så jag ska få till det? Tillsammans <3

Djur hade vi (katt, hund, fåglar, höns, kanin typ) under hela uppväxten, inte allt samtidigt men lite nu och då. Sen försvann närheten pga plugg, och så glömde jag lite bort. Vi var på hundmässa strax före vi blev gravida med Joel men med småbarn orkade vi inte riktigt. Nu har vi Raffe och det är underbart att ha ett djur igen! Vet att vi inte orkar med fler djur i den vardagen vi har men jag hoppas i framtiden kunna få uppleva närheten till fler djur. Just nu får Raffe räcka, plus alla vilda djur vi stöter på under hundpromenader.

Naturen levde jag i när jag växte upp. Orienterade dessutom så den var ständigt där. Sen försvann den med skolor och jobb, flytt till städer. Lite promenader ibland men inte särskilt mycket, några utflykter ibland. Så dök scouterna upp i Joels liv och sen även mitt, och sen en hund och nu har jag återigen en hel del natur i mitt liv! Känns så härligt med årstiderna som skiftar, så otroligt mycket fint man kan vila ögonen på. Fåglar som kvittrar.

Tänker egentligen att alla skulle må bra av en skopa av dessa tre ingredienser i sina liv.

 Helgen i listform

| 2019-09-22 kl 19:52 (2019-09-22, 19:52 GMT +2) | 0

Så är ännu en helg till ända. Soft tempo ska sägas. Tänkte sammanfatta den i en lista.

 • Joel varit på vandringhajk fredag 18.00 – idag runt 13.30. Mycket nöjd, men lite kallt en natt.
 • Sue varit tokförkyld
 • John, Simon, Sue och Raffe har sovit på madrasser i vardagsrummet båda nätterna (Simon önskar sig alltid detta)
 • Raffe har haltat så kortare promenader
 • Sue och John har fångat ett gäng pokémons
 • Sue och John har varit på djursjukhuset för att kolla Raffes tass
 • Cyklat med Raffe i korg på postcykeln
 • Tvättat lite smått
 • Ätit en del sötsaker och vanlig mat
 • Varit i Farsta och köpt medicin till Raffe
 • Sue och John har glott på första två avsnitten i nya Bevan, sådär imponerad men ser nog de andra fem bara för att
 • Sue tog ett varmt bad

Har inte röjt (flyttat på måndagens städ pga Raffe hemma med ond tass), inte läst och lite sådär. Ganska nöjd ändå.Dessa anmälningar

| 2019-09-22 kl 16:08 (2019-09-22, 16:08 GMT +2) | 0

Idag åkte vi till djursjukhuset med Raffe. Tassen verkade göra lite väl ont och de kände och klämde och röntgade. Vi väntar fortfarande på svar (strul med programmet de använder för att titta på röntgenbilderna), men jag har hämtat medicin (smärtstillande och inflammationsdämpande) och Raffe har sovit massor.

Jag har även passat på att lägga in fler anmälningar. Uppe i 7 stycken nu. Hoppas att det inte blir så många fler… Inte helt gratis att gå dit en söndag och röntga men väldigt tacksam över att det går.Den där hunden

| 2019-09-21 kl 14:58 (2019-09-21, 14:58 GMT +2) | 0

Vissa hundar har sällan problem, andra lite oftare. Raffe tillhör definitivt den senare skaran.

Efter en ganska bra vinter (lite klåda/rött i tassarna mest) så drog öronproblemen igång lite i i april. Höll sig rätt ok tills i somras. Då insåg vi att vi behövde gå till veterinär och fick tid i mitten av augusti. Vilket resulterade i följande:

Nu en månad senare är öronen bra igen och han älskar sin kost (även om han gärna tittar och sniffar på allt vi äter), men han har slickat sig en hel del i tassar och ljumskar/mage. Så i veckan pratade jag med veterinären och vi fick klådstillande medicin som verkar ha hjälpt snabbt för han slickar sig mycket mindre.

Han hade dessutom (utöver klådan) börjat halta lite lätt, vilket vi kunde ha och göra med klåda i tassen. Nu när det verkar ha lugnat sig är vi inte lika säkra längre och har bokat tid hos kiropraktor/massör på tisdag.

Allt det här hanterar Raffe på ett strålande sätt (ja han är fortfarande vaktig och skällig och lite så) genom att mysa och vara glad. Han haltar glatt på ute och vill sällan gå hem. Lusten är det inget fel på vill jag lova. Går vi till gräsmattan glömmer han bort sin tass till stor del. Däremot sover han nog lite mer än vanligt.

Känns skönt att jag kände på mig att det skulle bli kostutredning och valde att skippa allt vad kurser och sånt heter.Titta på träd

| 2019-09-21 kl 14:42 (2019-09-21, 14:42 GMT +2) | 0

Simon läser om träd i skolan just nu och de ska lära sig ett gäng av de vanligaste som finns här i Skarpnäck. Jag har alltid tyckt att jag haft bra koll på träd och sånt. Det visade sig dock när det kom till kritan att jag inte alls kunde så många. De i fetstil kan jag…

 1. Al
 2. Asp
 3. Ask
 4. Björk
 5. Ek
 6. En
 7. Lind
 8. Lärkträd
 9. Lönn
 10. Rönn
 11. Oxel
 12. Pil
 13. Poppel
 14. Tall 

Vi tog en runda i Skarpnäck förra helgen där Simon visade på alla som de kollat på. Visade sig att många av de vanligaste träden är såna jag inte kunde. Tex Oxel och Poppel – ser vi dagligen.Underhållande?

| 2019-09-20 kl 19:51 (2019-09-20, 19:51 GMT +2) | 0

Inte för att jag vet om någon hade koll men jag hade kunnat vara lite underhållande idag när jag drog till skoljoggen med Raffe. Eftersom han haltar så tog jag postcykeln och hans bädd så jag kunde sätta honom där om det blev för jobbigt.

Att leda cykel och hålla Raffe i koppel är inte helt enkelt (har testat till dagis en gång). Vips gick han på fel sida på en lyktstolpe och det var bara att leda runt cykeln.

Så börjar armbandet att durra, dvs telefonen ringer. Får stanna, börjar ta upp telefonen, låser Raffes koppel samtidigt som jag ser att han står och bajsar.

Höll samtalet lite kort och fick sen samla ihop oss en stund innan vi kunde gå vidare.Bättre

| 2019-09-20 kl 19:50 (2019-09-20, 19:50 GMT +2) | 0

Ett barn i Joels ålder som jag känner gick förbi på klassmaran och jag hejade på hen och några kompisar. Hen gick dock till en bänk och satte sig och förklarade för personalen där att hen hade ont i knät och inte kunde springa.

5 timmar senare i scoutlokalen (Joel ska på vandringshajk i helgen) så dyker samma person upp.

Jag kunde givetvis inte låta bli att fråga om knät var bättre…Skoljoggen

| 2019-09-20 kl 19:48 (2019-09-20, 19:48 GMT +2) | 0

Idag var det återigen dags för skoljoggen. Den här gången även för Simon. På lågstadiet har de något som heter klassmaran istället och då räknar man samman hur många varv elever från varje klass springer totalt. Det gör att man tävlar för klassen och inte för sig själv.

Stor skillnad enligt Simon som har pratat om skoljoggen ett tag. Jag tog med mig halta Raffe och postcykeln. Vi hann precis dit då de måste ha startat 5-10 minuter tidigare än jag trodde. Raffe var uppe i varv efter att ha gått ”bredvid” cykeln så han skällde så mycket han kunde typ. Jag ropade ju oxå så… Kunde heja på två ställen och det var härligt att se deras kämpaglöd. Joel sprang fram och hälsade på Raffe första gången.

Fick senare rapporter när de kom hem om att det såklart varit jobbigt men oxå väldigt roligt. Joel var lite sur på sig själv för att han glömt ta sig luftrörsvidgande astmamedicin – den gör skillnad har han märkt. Dock gick det väldigt bra för båda och Joel var ungefär en minut snabbare än Simon. 15-16 minuter någonstans har jag för mig.Utemiddag i repris

| 2019-09-19 kl 20:02 (2019-09-19, 20:02 GMT +2) | 0

Idag var det återigen dags att laga mat på stormköken. På dagens meny stod

 • snabbmakaroner med carbonara-sås
 • rövargodis (havregryn, smör och socker)

Raffe fick sin egen middag där men var sjukt intresserad av allt som vi hade med som gick att äta. Eftersom han bara får äta sitt torrfoder fick jag ha rätt bra koll på honom. Han har dessutom stora problem med ena framtassen så han haltade runt stackarn.

Lyxigt att vi tar oss ut och gör det här tycker jag. Även om jag får dra mitt strå till stacken (ibland mer än mindre…) så sköter de stora delar av det hela. Särskilt Joel som har väldigt bra koll på det mesta.Barnet med koll

| 2019-09-19 kl 20:01 (2019-09-19, 20:01 GMT +2) | 0

Någon av de första skolveckorna (som var rätt maxade) var jag och Simon i köket. Jag lagade middag och samtidigt så hade jag något budskap jag ville få fram till Simon.

Han vägrade dock med förklaringen ”Jag tänker inte lyssna på dig när du har den där stressrösten”. Jag försökte igen. Han sa samma.

Jag fick lägga ner, och kunde ta ett djupt andetag och erkänna att han hade rätt.

Skönt att han orkade stå på sig!